Verdampt sluit PopMonument af ‘Op pad met vers vinyl en drumstokken’

Meedraaien in het afterparty-circuit van de betere festivals. Dat is de ambitie van het Bergse DJ-duo Verdampt. Dit jaar mogen ze alvast PopMonument afsluiten.

Twee bevriende muziekfanaten van 25 jaar. Yannick Verrest en Matthijs van Dam kruipen samen achter mengpaneel en draaitafels. ,,Nee, we zitten elkaar nooit in de weg. Meer dan twee handen hebben is een voordeel. We werken met vinyl en die mixer in het midden is ons instrument. Vaak hebben we vier handen nodig om het precies zo in elkaar te draaien zoals wij wensen”, aldus Van Dam.

De muzieksmaak van beiden overlapt elkaar grotendeels. Maar er zijn ook verschillen. Van Dam: ,,De kennis en smaak van Yannick over nieuwe muziek is een enorme pre. Wat wil je? Hij groeide op tussen de plaatjes van zijn vader in een platenzaak. Ik opteer meer op mijn gevoel voor ritme. Hij heeft een bibliotheek in zijn hoofd en komt met de meest waanzinnige tracks aanzetten, ik ben een muzikant en houdt de opbouw en dynamiek in de gaten.” Verrest: ,,Als we platen uitzoeken duikt Matthijs iets sneller een donkere bunker in voor stampende industrial en scheurende techno, ik durf ook voor house en melodie te gaan, met soms ook invloeden uit de disco, waar Georgo Morodor lang leidraad voor was.”   

Soms staat de toevoeging ‘live’ achter hun naam, zoals op het tijdschema van PopMonument. Dan kruipen ze niet alleen samen achter hun draaitafels, Van Dam gaat dan ook daadwerkelijk live daarbij drummen. ,,Ik dacht: waar kunnen we onszelf, buiten de muziekkeuze, mee onderscheiden? Ik drum al sinds ik zindelijk ben en houd van goede, beukende sets. Het zweet moet bij het publiek van het voorhoofd dampen. Dat natuurlijke drumgeluid is toch net iets anders dan dat van een elektronische sample. Anders dan in een bigband of funkgroep ben ik niet degene die het tempo bepaalt. Het is aan mij de beats te synchroniseren en de kicks elkaar te laten raken. Daarna kan ik erop gaan variëren en bijvoorbeeld een bossanova-ritme over diepe techno heen gooien. Dan zie je het publiek zich afvragen wat er aan het gebeuren is.”

 Het duo heeft hun komende set op PopMonument, waar ze met live visuals van Het Perkeffect en artwork van Armand Bakx optreden, hoog zitten. Zo hoog dat ze er eerst twee try-outs aan wagen. Verrest: ,,We willen een uitgebalanceerde set, met een aantal classics, maar ook vers vinyl. We gaan dingen testen. Kijken hoe het publiek reageert. Onze platenkoffer zal nooit exact hetzelfde gevuld zijn. Alles wat we die week te gek vinden moet gewoon mee. Ook zal die koffer in Bergen op Zoom anders gevuld zijn dan als we in Rotterdam, Utrecht of Middelburg draaien. Ja, we zijn ambitieus. Er zitten al wat vlieguren in, maar we blijven altijd trouw aan onszelf.”

Verdampt live: 6 september Les Vedettes in Bergen op Zoom (try-out), 7 september Witte Huis in Rotterdam (try-out), 14 september PopMonument Gebouw-T in Bergen op Zoom

BLijf op de hoogte van releases en aanbiedingen via onze nieuwsbrief

Bosstraat 36, 4611 ND, Bergen op Zoom Tel.: 0164-237418 email: info@waterput.nl